In de afgelopen jaren hebben liberalen Duitsland geprezen als een model dat andere landen kunnen navolgen. Het creëerde Europa’s meest succesvolle economie, nam miljoenen vluchtelingen op en leerde, in een tijdperk van atavistisch nationalisme, van zijn geschiedenis. In plaats van een gegermaniseerd Europa op te bouwen, streefde het naar een geëuropeaniseerd Duitsland.

Voor progressieven, die altijd op zoek zijn naar utopieën, is dit een geruststellend verhaal. Brexit Groot-Brittannië, zo stellen ze, zou alleen moeten leren van de politieke en economische grootmacht van het continent. Maar in werkelijkheid is Duitsland verre van het rolmodel dat zijn promotors beweren te zijn.

De oorlog in Oekraïne is een van de grootste beproevingen waarmee de Europese Unie sinds haar oprichting te maken heeft gehad. In plaats van leiderschap te tonen, struikelde Duitsland echter. Aan het begin van de oorlog leek Olaf Scholz, de sociaaldemocratische kanselier, de ernst van het moment te begrijpen. Hij beloofde een speciaal defensiefonds van 100 miljard euro op te richten om de onderinvestering in het Duitse leger in de afgelopen decennia goed te maken en sprak van Zeitenwende – het begin van een nieuw tijdperk.

Op het moment van de problemen in Oekraïne kwamen de krachten van het conservatisme er echter weer bovenop. Ondanks maandenlange smeekbeden uit Kiev, aarzelt de heer Scholz om Leopard 2-gevechtstanks te sturen of hun overdracht naar andere landen goed te keuren. Dat hij zo lang heeft uitgesteld, toont een volledig falen van het Europese leiderschap en de verantwoordelijkheid die Berlijn graag belijdt.

In zijn interview met Bruno Maçães op pagina 18 merkt Oleksiy Danilov, de nationale veiligheidsadviseur van Oekraïne, vernietigend op: “Zwakke mensen verzinnen altijd excuses om niet te handelen.” En zoals onze columnist Wolfgang Münchau op pagina 25 schrijft: Duitsland “heeft een lange geschiedenis van afwijkende meningen in internationale conflicten… Dit is niet alleen een politieke voorkeur. Het is een businessmodel.”

Selecteer en voer uw e-mailadres in

Ochtend telefoontjeEen snelle en essentiële gids voor binnenlandse en mondiale politiek van het politieke team van de New Statesman.

BotsenEen wekelijkse nieuwsbrief die u helpt de stukken van de wereldwijde economische vertraging in elkaar te passen.

Wereld recensieThe New Statesman’s global affairs nieuwsbrief, elke maandag en vrijdag.

Groene tijdenDe wekelijkse milieu-e-mail van de New Statesman over de politiek, het bedrijfsleven en de cultuur van klimaat- en natuurcrises – elke donderdag in je inbox.

Cultuur bewerkenOnze wekelijkse cultuurnieuwsbrief – van boeken en kunst tot popcultuur en memes – wordt elke vrijdag verzonden.

Wekelijkse beoordelingenEen wekelijks overzicht van enkele van de beste artikelen die zijn gepubliceerd in de nieuwste editie van de New Statesman, die elke zaterdag wordt verzonden.

Ideeën en brievenElke woensdag een nieuwsbrief met de beste teksten uit de ideeënkatern en NS-archieven over politiek gedachtegoed, filosofie, kritiek en intellectuele geschiedenis.

Evenementen en aanbiedingenMeld u aan om informatie te ontvangen over NS-evenementen, abonnementsaanbiedingen en productupdates.


 • Administratie Kantoor
 • Kunst en cultuur
 • Bestuurslid
 • Zakelijke / zakelijke dienstverlening
 • Klantenservice
 • Communicatie
 • Constructie, werken, engineering
 • Onderwijs, curriculum en lesgeven
 • Milieu, natuurbehoud en NRM
 • Beheer en onderhoud van voorzieningen/terreinen
 • Financieel management
 • Gezondheid – medisch en medisch management
 • HR, training en organisatieontwikkeling
 • Informatie-en communicatietechnologie
 • Informatiediensten, statistieken, records, archieven
 • Infrastructuurbeheer – verkeer, gemeentelijke diensten
 • Juridische medewerkers en beoefenaars
 • Bibliothecarissen en bibliotheekbeheer
 • Beheer
 • Marketing
 • OH&S, risicobeheer
 • Operationeel beheer
 • Planning, beleid, strategie
 • Drukwerk, ontwerp, uitgeverij, web
 • Projecten, programma’s en adviseurs
 • Vastgoed-, asset- en wagenparkbeheer
 • Public relations en media
 • Inkoop en inkoop
 • Kwaliteitscontrole
 • Wetenschappelijk en technisch onderzoek en ontwikkeling
 • Beveiliging en wetshandhaving
 • Bezorgservice
 • Sport en recreatie
 • Reizen, accommodatie, toerisme
 • Welzijn, gemeenschap / sociale diensten
[See also: Leader: The sick man of Europe]

Inhoud van onze partners

De lucratieve handels- en energiebetrekkingen van Duitsland met Rusland en China hebben consequent de prioriteiten van het buitenlands beleid van Duitsland verstoord. Gerhard Schröder, een van de sociaal-democratische voorgangers van Scholz, werd een regelrechte apologeet van Vladimir Poetin en verdiende bijna $ 1 miljoen per jaar door zijn banden met Russische energiebedrijven. Maar zelfs de heilige Angela Merkel stelde handel boven ethiek. Haar regering ging door met de aanleg van Nord Stream 2, een nieuwe gaspijpleiding vanuit Rusland, zelfs toen Poetin de Krim annexeerde en het despotische Assad-regime financierde in de lange burgeroorlog in Syrië.

Toen Donald Trump in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN in 2018 waarschuwde dat “Duitsland volledig afhankelijk zal worden van Russische energie als het niet onmiddellijk van koers verandert”, spotte de Duitse delegatie die erop zat hem. Maar bij deze gelegenheid was het de heer Trump die in het gelijk werd gesteld.

Hoewel de heer Trump zijn zaak overdreef, was Duitsland ten tijde van de invasie van Oekraïne voor 55 procent van zijn aardgas, 45 procent van zijn steenkool en ongeveer 35 procent van zijn olie afhankelijk van Rusland. In plaats van de energievoorziening van het land te diversifiëren, vernauwde mevrouw Merkel deze door te beloven alle 17 Duitse kerncentrales te sluiten na de ramp in Fukushima in Japan in 2011. Als gevolg hiervan werd Duitsland de grootste vervuiler van Europa.

Dit is niet het enige aspect van de nalatenschap van mevrouw Merkel dat ernstig verouderd is. Door bezuinigingsmaatregelen in de eurozone op te leggen, bracht het begin jaren 2010 Griekenland in diskrediet en verminderde het de groei en de levensstandaard op het hele continent. Haar dogmatische begrotingsevenwichtsregel, die tekorten van meer dan 0,35 procent van het bbp verbood, liet Duitsland achter met een verouderde infrastructuur, met name in de digitale sector. Laagbetaalde werkgelegenheid en ongelijkheid zijn toegenomen, en bedrijven worstelen om zich aan te passen aan het nieuwe economische tijdperk. En haar onbuigzaamheid hielp bij het creëren van de voorwaarden in Groot-Brittannië voor Brexit.

Hieruit volgt niet dat andere landen niets te leren hebben van Duitsland. De mensen genieten een aanzienlijk hogere levensstandaard dan hun Britse tegenhangers, en de arbeiders zijn veel productiever. Het creëerde en handhaafde een succesvolle multi-etnische democratie en omarmde een nieuwe burgerlijke nationale identiteit.

Maar voorstanders van het Duitse model suggereren maar al te vaak dat de prestaties ervan uniek zijn en negeren simpelweg de mislukkingen ervan. In plaats van andere landen te smeken om van Duitsland te leren, zouden ze af en toe moeten nadenken over wat anderen het kunnen leren.

[See also: Leader: The Kremlin’s theory of victory]

IPHONE 13 PRO MAX IPHONE 14 GIVEAWAY LINKEDIN [QMIWAP] GIVEAWAY IPHONE 14 PRO [9L4G0I] FREE IPHONE 14 BLACK FRIDAY [GWD0NM] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY 2023 GET A FREE IPHONE TODAY [9BSMBL] FREE IPHONE 14 LOOK [589RJW] SIM FREE IPHONE 14 PRO MAX 5G 256GB MOBILE PHONE SILVER ARGOS [2AHTKP] APPLE IPHONE 14 GIVEAWAY [HV72AD] FREE IPHONE 14 KING TECH EDITOR [65HJYW] FREE APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY NO HUMAN VERIFICATION [63HDW1] NOËL CHEZ FREE QUEL IPHONE CHOISIR ENTRE L IPHONE 14 PRO ET L [UT41C8] IPHONE 14 PRO GIVEAWAY LIVE [UIIG7C] FREE FIRE IPHONE 14 EVENT [OL3AT6] GET IPHONE 14 PRO MAX FREE GIVEAWAY FLOWCODE [0EF8XW] APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY ENTER TO WIN A FREE BUMPPY [4NIHSX] IPHONE 14 PRO GIVEAWAY [XBJ839] GIVEAWAY OF IPHONE 14 [GVZAU3] IPHONE 14 DEALS UP TO 1 100 OFF FREE AIRPODS PRO AND MORE CNET [PUD5E7] FREE IPHONE 14 PRO MAX 2022 [BZ1P82] FREE APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY 102 WORKING [Q39E8T] IPHONE 14 GIVEAWAY IN TAMIL [SB3C9X] SIM FREE IPHONE 14 PRO MAX 5G 256GB MOBILE PHONE SILVER ARGOS [3NYVIM] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY INTERNATIONAL [F9466F] IPHONE 14 PRO ET IPHONE 14 PRO MAX APPLE [BAN8FF] NOËL CHEZ FREE QUEL IPHONE CHOISIR ENTRE L IPHONE 14 PRO ET L [6EIRNU] FREE IPHONE 14 PRO MAX WITHOUT HUMAN VERIFICATION [T0B9AX]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *