“Vraag jezelf dit af,” Rachel Reeves, de schaduwkanselier, vertelde haar toehoorders op 5 januari in een robotfabriek in Oost-Londen. “Zijn jij en je gezin beter af dan 13 jaar geleden?”

Dit staat bekend als de ‘Reagan-kwestie’, naar de slotopmerkingen van Ronald Reagan als de Republikeinse kandidaat in het laatste presidentiële debat in 1980, rechtstreeks gericht op tv tot het Amerikaanse volk: ‘Vraag jezelf af, ben je nu beter af dan vier jaar geleden? geleden?” Reagan won de verkiezingen overtuigend. Zijn vraag werd een campagnelegende.

Zoals met Keir Starmer door de taal van de Brexiteer te gebruiken voor het deconcentratievoorstel van zijn partij, de “Take Back Control Act”, wordt de goedkeuring door Reeves van de lijn van de Republikeinse president door de Labour-leiding gezien als een blijk van vertrouwen en de bereidheid van de partij om op verrassende manieren de kiezers te bereiken.

De vraag was tenslotte geen eindeloze retorische mijmering. Het werd onderzocht door een team van het schaduwministerie van Financiën bank van Engeland prognoses die dat suggereren inflatie het zou dit jaar snel dalen (momenteel 10,5 procent); ze wisten echter dat mensen zich niet opeens beter zouden voelen, niet in de laatste plaats omdat lagere inflatie niet gelijk staat aan lagere prijzen. Hun strategie wordt ondersteund door exclusieve enquêtes voor De nieuwe staatsman Redfield & Wilton Strategies, waaruit blijkt dat 64 procent van de Britse kiezers denkt dat ze slechter af zijn dan drie jaar geleden, en ook vijf jaar geleden. Ook vindt de meerderheid (54 procent) dat ze er nu slechter aan toe zijn dan tien jaar geleden.

Dat was niet altijd zo, tot grote frustratie van Labour. Zelfs twee jaar geleden, toen De nieuwe staatsman deze vraag stelde, voelden meer mensen zich beter af dan in 2010. In dat onderzoek van mei 2021 zei de grootste groep, 31 procent, dat ze zich financieel “nu beter dan in 2010” voelden, vergeleken met 28 procent die zich “slechter” voelde, 31 procent van degenen die zich “noch beter noch slechter” voelden en 10 procent van degenen die het niet weten.

Selecteer en voer uw e-mailadres in

Ochtend telefoontjeEen snelle en eenvoudige gids voor binnenlandse en mondiale politiek van het politieke team van de New Statesman.

BotsenEen wekelijkse nieuwsbrief die u helpt de stukken van de wereldwijde economische vertraging in elkaar te passen.

Wereld recensieThe New Statesman’s global affairs nieuwsbrief, elke maandag en vrijdag.

Groene tijdenDe wekelijkse milieu-e-mail van de New Statesman over de politiek, het bedrijfsleven en de cultuur van klimaat- en natuurcrises – elke donderdag in je inbox.

Cultuur bewerkenOnze wekelijkse cultuurnieuwsbrief – van boeken en kunst tot popcultuur en memes – wordt elke vrijdag verzonden.

Wekelijkse beoordelingenEen wekelijks overzicht van enkele van de beste artikelen die zijn gepubliceerd in de nieuwste editie van de New Statesman, die elke zaterdag wordt verzonden.

Ideeën en brievenElke woensdag een nieuwsbrief met de beste teksten uit de ideeënkatern en NS-archieven over politiek gedachtegoed, filosofie, kritiek en intellectuele geschiedenis.

Evenementen en aanbiedingenMeld u aan om informatie te ontvangen over NS-evenementen, abonnementsaanbiedingen en productupdates.


 • Administratie Kantoor
 • Kunst en cultuur
 • Bestuurslid
 • Zakelijke / zakelijke dienstverlening
 • Klantenservice
 • Communicatie
 • Constructie, werken, engineering
 • Onderwijs, curriculum en lesgeven
 • Milieu, natuurbehoud en NRM
 • Beheer en onderhoud van voorzieningen/terreinen
 • Financieel management
 • Gezondheid – medisch en medisch management
 • HR, training en organisatieontwikkeling
 • Informatie-en communicatietechnologie
 • Informatiediensten, statistieken, records, archieven
 • Infrastructuurbeheer – verkeer, gemeentelijke diensten
 • Juridische medewerkers en beoefenaars
 • Bibliothecarissen en bibliotheekbeheer
 • Beheer
 • Marketing
 • OH&S, risicobeheer
 • Operationeel beheer
 • Planning, beleid, strategie
 • Drukwerk, ontwerp, uitgeverij, web
 • Projecten, programma’s en adviseurs
 • Vastgoed-, asset- en wagenparkbeheer
 • Public relations en media
 • Inkoop en inkoop
 • Kwaliteitscontrole
 • Wetenschappelijk en technisch onderzoek en ontwikkeling
 • Beveiliging en wetshandhaving
 • Bezorgservice
 • Sport en recreatie
 • Reizen, accommodatie, toerisme
 • Welzijn, gemeenschap / sociale diensten
Nu voelen de meeste Britten zich echter financieel slechter af dan tien jaar geleden. Geen wonder: de reële lonen dalen in het snelste tempo sinds 2010 en blijven in 2008 onder het niveau van voor de crash.

Inhoud van onze partners

De voorbank van Labour geeft zijn eigen draai aan de Reagan-kwestie. Zoals Reeves in zijn toespraak zei: “Werkt iets in Groot-Brittannië vandaag beter dan 13 jaar geleden?” Achter de schermen is Labour al een tijdje bezig met het testen en ontwikkelen van het ‘dingen die niet goed werken’-verhaal; Pat McFadden, de schaduwhoofdsecretaris van de Schatkist, gebruikte afgelopen zomer de uitdrukking “Britain’s backlog”. Op vragen als “kun je makkelijker naar een doktersafspraak dan 13 jaar geleden?”, “worden de scholen beter?” of “kun je de trein op tijd halen?”, is het antwoord van het Britse publiek over het algemeen “nee”, is mij verteld.

Deze Labour-versie van de Reagan-kwestie zou vooral Tory-strategen zorgen moeten baren. Een opiniepeiler die banden heeft met de regerende partij onthulde onlangs in focusgroepen “een compleet gevoel van uitputting door het feit dat niets werkt” en zei dat het woord “verwarring” opviel.

Maar de uitdaging voor Labour is om te voorkomen dat het overkomt als te ellendig of te vrolijk over dergelijke conflicten. Van kiezers wordt aangenomen dat ze meer op hun gemak zijn met het stellen van vragen over wat beter zou kunnen werken dan simpelweg zeggen “je bent armer”.

Daarom is er “een andere kant aan de vergelijking” van de Reagan-kwestie, volgens een bron van de Labour Party die dicht bij deze discussies staat, namelijk dat schaduwministers een positieve en geloofwaardige weg naar verandering presenteren. Vandaar bijvoorbeeld de beelden van Starmer en Reeves in Davos, die zich voordoen als een wachtende regering.

Redfield & Wilton Strategies ondervroeg op 11 januari 2023 een gewogen steekproef van 1.500 in aanmerking komende Britse kiezers voor de New Statesman.

[See also: Britain’s democratic rot has continued under Rishi Sunak]

FREE IPHONE 14 VERIZON [VJWAN6] IPHONE 14 GIVEAWAY IN TAMIL [OR8V50] IPHONE 14 GIVEAWAY INDIA [42T291] FREE IPHONE 14 KING TECH EDITOR [D0LB6G] GET IPHONE 14 PRO MAX FREE GIVEAWAY FLOWCODE [L80V45] GIVEAWAY IPHONE 14 QUOTE [BBIZY4] GIVEAWAY IPHONE 14 QUORA [W4J7P0] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY POWER TIKTOK SEARCH [66XP9H] LEVINHO IPHONE 14 GIVEAWAY [DHZJHM] APPLE IPHONE 14 DEALS AND CARRIER OFFERS GET A FREE IPHONE 14 PLUS [W6058M] IPHONE 14 GIVEAWAY IN FAMPAY [DHJ9S2] IPHONE 14 PRO MAX 128GB SPACE BLACK SIM FREE EXPERCOM [CTU0EJ] FREE IPHONE 14 PRO MAX WITHOUT HUMAN VERIFICATION [0AEBPG] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY INDIA [4T48RQ] [YQ4FYG] IPHONE 14 GIVEAWAY 2023 REAL GIVEAWAYS S PROFILE TECHNET [LW53IK] GIVEAWAY IPHONE 14 NEW UPDATE [DH7QWZ] IPHONE 14 INTERNATIONAL GIVEAWAY [T5WCJG] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY FREE WIN AND GET FREE SMARTPHONE [UA4R9P] GIVEAWAY IPHONE 14 NOW [FKP19N] IPHONE 14 DEALS UP TO 1 100 OFF FREE AIRPODS PRO AND MORE CNET [N8GHI1] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY GIVEAWAYBASE [JUU9PK] APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY FREE INTERNATIONAL [XGZAT2] FREE IPHONE 14 PLUS [GAA0D6] GIVEAWAY IPHONE 14 PRO MAX [8YZ2JB] FREE IPHONE 14 KAISE LE [B4N6H5] APPLE IPHONE 14 DEALS AND CARRIER OFFERS GET A FREE IPHONE 14 PLUS [EOFQFB] GET IPHONE 14 PRO MAX FREE GIVEAWAY FLOWCODE [AEYBGD] GIVEAWAY IPHONE 14 QR CODE [NNLNVN] FREE FIRE IPHONE 14 EVENT [ZGOGKI] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY PAKISTAN 2023 ALLEVENTS IN [QO57QB] IPHONE 13 PRO MAX FREE GIFT SPIN AND WIN GIVEAWAY SERVICENOW [7W6P8I] APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY ENTER TO WIN A FREE BUMPPY [QBC4ON] FREE IPHONE 14 VERIZON [JLOMVT] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY INTERNATIONAL [WZ73RY] FREE IPHONE 14 PRO MAX FLIPKART GIFT CARD [VUNWG6] FREE APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY 102 WORKING [IS5WX0] IPHONE 14 GIVEAWAY IN PAKISTAN [7R0T7A] APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY ENTER TO WIN A FREE BUMPPY [8BSMQC] FREE IPHONE 14 PRO AMAZON [SFZAIQ] IPHONE 14 GIVEAWAY IN PAKISTAN [ARVP6D] APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY FREE INTERNATIONAL [YWOQCS] IPHONE 14 PRO GIVEAWAY INDIA [ZQ0GC9] MACRUMORS GIVEAWAY WIN AN IPHONE 14 PLUS AND 100W MULTIPORT [5LLG8J] FREE IPHONE 14 LOOK [CY3AAB] IPHONE 14 PRO MAX 128GB SPACE BLACK SIM FREE EXPERCOM [UYLGOP] BUY SIM FREE IPHONE 14 PRO MAX 5G GIFFGAFF [C2ICAG] IPHONE 14 GIVEAWAY IN FAMPAY [EHZDAS] GAURAVZONE IPHONE 14 GIVEAWAY [NQN462] IPHONE 14 INTERNATIONAL GIVEAWAY [EH3S8N] IPHONE 13 PRO MAX IPHONE 14 GIVEAWAY LINKEDIN [QMIWAP] GIVEAWAY IPHONE 14 PRO [9L4G0I] FREE IPHONE 14 BLACK FRIDAY [GWD0NM] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY 2023 GET A FREE IPHONE TODAY [9BSMBL] FREE IPHONE 14 LOOK [589RJW] SIM FREE IPHONE 14 PRO MAX 5G 256GB MOBILE PHONE SILVER ARGOS [2AHTKP] APPLE IPHONE 14 GIVEAWAY [HV72AD] FREE IPHONE 14 KING TECH EDITOR [65HJYW] FREE APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY NO HUMAN VERIFICATION [63HDW1] NOËL CHEZ FREE QUEL IPHONE CHOISIR ENTRE L IPHONE 14 PRO ET L [UT41C8] IPHONE 14 PRO GIVEAWAY LIVE [UIIG7C] FREE FIRE IPHONE 14 EVENT [OL3AT6] GET IPHONE 14 PRO MAX FREE GIVEAWAY FLOWCODE [0EF8XW] APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY ENTER TO WIN A FREE BUMPPY [4NIHSX] IPHONE 14 PRO GIVEAWAY [XBJ839] GIVEAWAY OF IPHONE 14 [GVZAU3] IPHONE 14 DEALS UP TO 1 100 OFF FREE AIRPODS PRO AND MORE CNET [PUD5E7] FREE IPHONE 14 PRO MAX 2022 [BZ1P82] FREE APPLE IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY 102 WORKING [Q39E8T] IPHONE 14 GIVEAWAY IN TAMIL [SB3C9X] SIM FREE IPHONE 14 PRO MAX 5G 256GB MOBILE PHONE SILVER ARGOS [3NYVIM] IPHONE 14 PRO MAX GIVEAWAY INTERNATIONAL [F9466F] IPHONE 14 PRO ET IPHONE 14 PRO MAX APPLE [BAN8FF] NOËL CHEZ FREE QUEL IPHONE CHOISIR ENTRE L IPHONE 14 PRO ET L [6EIRNU] FREE IPHONE 14 PRO MAX WITHOUT HUMAN VERIFICATION [T0B9AX] [WO1WXB] IPHONE 14 DEALS UP TO 1 100 OFF FREE AIRPODS PRO AND MORE CNET [LPM9OI] IPHONE 14 GIVEAWAY 2023 REAL GIVEAWAYS S PROFILE TECHNET [T5VD9M]

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *